ГоловнаПро насФункціональне зонуванняПриродні особливостіДіяльністьЗапобігання проявам корупціїДля відвідувачівНовиниФотогалереяСпівробітництвоКонтакти
Останні новини
18 липня 2019
Перелік заходів з поліпшення санітарного стану лісів Черемоського НПП на 2019 р. Чернівецької області
Перелік заходів з поліпшення санітарного стану лісів Черемоського НПП на 2019 р. Чернівецької області
18 липня 2019
День «Не наступайте на бджіл». Вони дуже потрібні природі.
З усіх комах, що живуть на планеті, бджола – одне з найбільш корисних для людини. Бджола-трудівниця не тільки дарує цілющі і унікальні за своїм складом продукти, але і запилює  рослини, сприяючи продовженню життя на Землі.
8 липня 2019
Лелека чорний – рідкісний птах, який потребує охорони

Лелека чорний (Ciconia nigra) це птах, який за розмірами дещо менший за звичного нам лелеку білого (Ciconia ciconia), або по народному «чорногуза». Він має здебільшого чорне забарвлення з металічним блиском. Лише груди, черево, нижня частина хвоста та пахові пера білі, а дзьоб і ноги червоні. Маса тіла – близько 3 кг, довжина тіла – 95-100 см, розмах крил – 185-205 см.

Цей вид птахів вважається поширеним на усій території Чернівецької області (відомо про гніздування в межах області всього 8-10 пар). А от на території НПП «Черемоський» та Путильського району в цілому про останні зустрічі лелеки чорного відомо ще з кінця минулого сторіччя. Проте це не виключає можливість повторної появи цього потайного птаха у нашій місцевості під час прольоту чи на гніздуванні. Тому, варто знати, де можна зустріти лелеку чорного, як його впізнати, а головне як поводитись вразі знахідки, щоб не нашкодити рідкісному птаху та, куди про неї повідомити. Про це далі у цій статті.

 

Корисні посилання
« назад до переліку

08 липня 2019
Лелека чорний – рідкісний птах, який потребує охорони
 

Лелека чорний (Ciconia nigra) це птах, який за розмірами дещо менший за звичного нам лелеку білого (Ciconia ciconia), або по народному «чорногуза». Він має здебільшого чорне забарвлення з металічним блиском. Лише груди, черево, нижня частина хвоста та пахові пера білі, а дзьоб і ноги червоні. Маса тіла – близько 3 кг, довжина тіла – 95-100 см, розмах крил – 185-205 см.

Цей вид птахів вважається поширеним на усій території Чернівецької області (відомо про гніздування в межах області всього 8-10 пар). А от на території НПП «Черемоський» та Путильського району в цілому про останні зустрічі лелеки чорного відомо ще з кінця минулого сторіччя. Проте це не виключає можливість повторної появи цього потайного птаха у нашій місцевості під час прольоту чи на гніздуванні. Тому, варто знати, де можна зустріти лелеку чорного, як його впізнати, а головне як поводитись вразі знахідки, щоб не нашкодити рідкісному птаху та, куди про неї повідомити. Про це далі у цій статті.

Весняна міграція лелеки чорного триває з другої половини березня і майже до кінця квітня.

Лелека чорний – птах обережний. Він обирає для гніздування старі високостовбурові ліси з порівняно густим підліском, розташовані неподалік від заболочених ділянок, вологих луків і річкових долин. Гніздиться окремими парами на високих деревах з розлогими кронами у розгалуженні головного стовбура або на великих бічних гілках на висоті 3-20 м. У кладці буває від 2-х до 6-ти яєць, які з'являються у гнізді у квітні-травні. Яйця насиджують як самка так і самець від 32-х до 34-х діб. Пташенята залишають гніздо у 2-місячному віці. Статева зрілість настає у віці 3-х років. Відліт птахів восени триває з другої половини серпня майже до кінця жовтня. Мігрує вдень.

Живляться лелеки чорні рибою, карпатськими тритонами та іншими земноводними, жуками, інколи здобувають плазунів і мишоподібних гризунів.

Обмежуючими факторами для них є суцільне вирубування лісів, меліорація лісових угідь, іноді – пряме переслідування людиною (фактор непокою). Наприклад, відомо, що колись у гуцулів з Путильщини було модним причепурювати свої капелюхи довгим пір'ям зі здобутих лелек чорних. У зв’язку з цим місцеві жителі знищували певну кількість птахів.

Цей птах занесений до чинного видання Червоної книги України із природоохоронним статусом «рідкісний», до Європейських природоохоронних конвенцій та охороняється в НПП «Черемоський». Довкола виявлених гнізд необхідно організувати спеціальні охоронні зони, заборонити вирубування дерев і обмежити господарську діяльність у репродуктивний період. Тому, про знахідки гнізд або особин чорного лелеки прохання повідомляти у науково-дослідний відділ НПП «Черемоський».

Інформацію підготувала науковий співробітник НПП «Черемоський», к.б.н. Д.І. Юзик