ГоловнаПро нас Функціональне зонуванняПриродні особливості Діяльність Запобігання проявам корупціїДля відвідувачів НовиниФотогалерея СпівробітництвоКонтакти
Останні новини
Вчора о 15:40
Триває зимовий моніторинг фауни

   Із настанням зими на території НПП «Черемоський», службою державної охорони ПЗФ та майстрами з охорони природи на закріплених за ними обходах проводиться моніторинг хижих ссавців та облік мисливської фауни за слідами та слідами життєдіяльності. Так, за останній місяць з використанням інструментарію SMART працівниками парку було зафіксовано на території НПП «Черемоський» сліди зайця сірого (Lepus europaeus), лиса рудого (Vulpes vulpes), козулі європейської (Capreolus capreolus), оленя благородного (Cervus elaphus), рисі євразійської (Lynx lynx), ведмедя бурого (Ursus arctos) та глушця (Tetrao urogallus).

Вчора о 15:49
День святого Миколая – це чудова можливість поринути у казку

   Відзначаючи це традиційне свято, провідним фахівцем з екоосвіти НПП «Черемоський» - О.ТОМНЮК для учнів 2-Б класу Дихтинецького ЗЗСО проведено тематичне заняття: «Ходить світом Миколай». З цікавої презентації учні детально ознайомились з історією життя, добрими вчинками святого Миколая та його помічників - янголят, які розносять подарунки малечі.

Вчора о 10:12
Показники температури повітря на території парку у ІІ декаді грудня

   За спостереженнями показників температури повітря майстрами з охорони природи Селятинського та Перкалабського ПНДВ встановлено, що стовпчик термометра на території НПП «Черемоський» у ІІ декаді грудня коливався в межах від +3 до -21°С.

 

Корисні посилання
« назад до переліку

02 квітня 2019
У НПП "Черемоський" розпочався "сезон тиші" для диких тварин
 
 З 1 квітня до 15 червня у  національному природному парку   «Черемоський» триває сезон тиші. У  цей період забороняється проведення робіт та заходів у природному середовищі, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (стрільба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, проведення раллі та інших змагань на транспортних засобах).
    «Сезон тиші» – це природоохоронний захід, упроваджений до виконання в Україні на законодавчому рівні (стаття 39 Закону України «Про тваринний світ»). Метою такого заходу є охорона ареалу існування, шляхів міграції диких тварин на час їх розмноження. Такий проект сприяє відтворенню популяції лісових звірів та птахів, забезпечуючи зростання та різноманіття, спокійний розвиток фауни в наших лісах»
    У НПП «Черемоський» вживаються заходи з недопущення порушення сезону тиші та проводиться роз’яснювальна робота серед місцевих жителів і туристів.
Присутність людей у місцях де живуть дикі тварини, створює, так званий, «фактор стурбованості», який викликає у тварин стан постійної напруженості, порушує добовий ритм їх життєдіяльності, особливо в період коли дикі тварини доглядають за своїм потомством.
    Тому, щоб не турбувати тварин і не заважати їм піклуватися про свою малечу, саме у час масового розмноження диких тварин і птахів, у пору їхніх сімейних турбот з вирощування потомства,  в лісах  триватиме період тиші та спокою.
  Працівники служби державної охорони природно-заповідного фонду НПП «Черемоський» в цей період посилюють  нагляд за станом природно-заповідного фонду, особливу увагу приділяють створенню відповідних  умов для розмноження диких тварин та вигодовування ними молодняка. Адже у березні народжуються дитинчата зайця-русака, у квітні – смугасті поросята диких кабанів, у травні-червні – рудуваті з білими плямами козенята. Дотримання сезону тиші сприятиме збагаченню нашої природи, швидкому відтворенню і збільшенню чисельності диких тварин.
Тому прохання до громадян не зчиняти в лісі галасу, не включати гучну музику та бути особливо пильним з вогнем у лісових масивах. Треба як найменше турбувати диких тварин, не заважати їм піклуватися про своє потомство. Тому адміністрація НПП «Черемоський» просить усіх відвідувачів парку дотримуватися тиші у лісі.